Főoldal Rólunk
Boldog Gyermekkor Alapítvány
Óvoda bemutatása Szolgáltatások Letölthető dokumentumok Montessori Étkezés Zöld óvoda program
Zöld óvoda 2012-2013
Zöld óvoda 2013-2014
Zöld óvoda 2015-2016 Közlekedj okosan Óvodakert Fotógaléria
Csoportok
Dolgozók
Kapcsolat

Zöld óvoda 2013-2014

Az Állatok Világnapja alkalmából 2013. október 4-én ellátogattunk Magyar Józsefné Incike nénihez. Nagyon sokféle madarat láthattunk, papagájokat, fácánt, de még emut is. Nagy örömünkre még a kerti tó aranyhalait is megetethettük haleledellel. Sok élménnyel gazdagodva tértünk vissza az óvodába. A gyerekek nevében köszönjük Zombori Mariannak az üdítőt és a szervezést, Incike néninek a frissen sült pogácsát, és a lehetőséget, hogy láthattuk.

Óvodások a Víz világnapjáról

Zöld óvodaként fontos célunknak tekintik az algyői Szivárvány óvodában a természet kincseinek megóvását, védelmét. A Zöld Jeles Napok megünneplése jó alkalom a gyerekek szociális képességének fejlesztésére a közös játék közben. Idén 7 próbás játékos feladatok megoldásával tették emlékezetessé a Víz Világnapját, melyet a Gyermekkertben rendeztek meg.

Végül a Micimackó csoport vizes játékának bemutatóját nézhették meg a gyerekek. A 7 próbás menetlevélen gyűjthették az állomásokon szerzett pecsétnyomatokat, így mindenki elbüszkélkedhetett szüleinek ügyességével.

Játékok a Föld napja alkalmából

Fontosnak tartjuk a Szivárvány Óvodában a környezetünk megóvását, a környezettudatos magatartásra nevelést. Miközben az ovis csoportok beszélgettek a Föld megóvásának fontosságáról, kiszíneztek egy-egy színezőt közösen, melyet kis kiállításon megcsodálhattak a gyerekek.

"Zöld Tanoda"-t rendeztünk be az udvari babaházikóban, ahol megismerkedhettek a gyerekek a Föld állataival, az Év fájával, madarával, hüllőjével stb. Ugyanitt állatos memória játékkal játszhattak, mely újrahasznosított kupakokból készült. A Gyermekkert kültéri foglalkoztatójában a szelektív hulladékgyűjtéssel ismerkedtek, illetve a meglévő tapasztalatokat mélyíthették, bővíthették például a "Kukatündér" játékkal. Üveg, fém, műanyag, papír, veszélyes hulladék szétválogatása, a megfelelô színű és jelű kukába helyezése is feladat volt. Játszottunk "Kupakkirakó"-t: különböző színű és méretű kupakokból képeket, figurákat formáltak a gyerekek. Földgömb-puzzle kirakásával is próbálkozhattak a nagyobbak. A mozgásos játékok sem maradhattak el a Gyerekkert füves területén: labdajátékokat játszottunk a felfújható Földgömb-labdával.

A tavaszi folyamatos Föld-barát kertészkedéssel, növényápolással, hajtatással, csíráztatással, a komposztáló és az esővízgyűjtő használatával folytatódnak a Föld napi játékos tevékenységek kis közösségünkben. A csoport fáit is folyamatosan gondozzuk, az új csoportok új fát választanak. Reméljük, hogy a gyerekek sok-sok életre szóló élménnyel gazdagodnak változatos, játékos tevékenységeink, rendezvényeink segítségével.

Óvodapedagógusok

"Zöld manók" a Múzeumban

Szeptemberben indítottuk el óvodánkban a "Zöld manók" elnevezésű természetismereti gazdagító tevékenység foglalkozásait. Természetbarát gyerekekkel "búvárkodunk" a természetben, tudásukat bővítjük, környezettudatos szemléletüket és magatartásukat formáljuk az élményalapú tevékenységek során.

Az első félév a fákkal való játékos ismerkedéssel telt. Sétáltunk például a Hullámtéri erdő tanösvényen, kirándultunk a SZTE Füvészkertbe, foglalkoztunk a fenyőfákkal, az örökzöld növényekkel.

A második félévben a gyerekek madártani ismereteitigyekszünk bővíteni. Megtanultuk, hogy melyik az év madara, madárhangokat tanulmányoztunk, madárkalácsot készítettünk, gyakoroltuk a madáretetési szabályokat.

Legutóbbi kirándulásunk a szegedi Móra Ferenc Múzeumba vezetett. Nagyon várták a gyerekek, hogy elérkezzen a kirándulás napja. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy rengeteg előzetes ismerettel rendelkeznek, nagyon büszkék voltunk rájuk. A preparált állatok között rögtön felismerték a kismadarakat, melyeket télen etettünk. Rácsodálkoztak az év madarára: a túzokra, a mesékből és veresekből ismert állatszereplőkre: pl. az őzre, a nyúlra, a bagolyra, a ragadozó- és vízimadarakra.

Bekukkantottunk "Móra mesebirodalmá"-ba is. A faodúba rejtett társasjátékok, az olvasósarok, a falakon olvasható idézetek böngészése izgalmas kalandot jelentett számunkra. Szerepeltek Móra Ferenc örök érvényű művei közül azok is, melyek az óvodások körében is igen népszerűek. Hiszen melyik ovis ne ismerné "A cinege cipőjé"-t vagy a "Csókai csókát"?

Madarak és fák napja a Szivárvány óvodában

Idei ünnepünkön is igyekeztük a gyermekekben a madarak és fák iránti pozitív beállítódást alakítani.

Egész évben, amikor csak alkalmunk adódik, megfigyeljük a madarakat. Elsétálunk pl. a gólyafészkekhez, hallgatjuk kelepelésüket. Az óvoda udvarán többször láttunk már cinkéket, verebeket, feketerigót, gerléket, kis énekesmadarakat. Erdei sétánkon hallottunk már kakukkszót, harkálykopogást. Sok madár hangját fel is ismerik már a gyerekek, hiszen élőben is hallhatják, CD-ről is szoktuk hallgatni éneküket. Kedvelik kis barátainkat.

Bármerre járunk, óvjuk a fákat. Az óvoda udvarán minden csoport különös figyelemmel fordul a csoport-fája felé.