2018. március 21. szerda

Pályázati infó
Látogatóink
 

PostHeaderIcon Szakmai látogatás az Algyői Szivárvány Óvodában

20170606-szakmai_nap-1 2017. május 16-án Vajdaságból érkezett hozzánk egy pedagógus csoport és 17-én a  szegedi óvodák környezeti munkacsoportja tett látogatást óvodánkban.

Érdeklődésük középpontjában a Montessori módszer megismerése volt.  Az első napon a Maci csoportban tekinthettek bele a mindennapokba, hogyan játszanak a gyerekek a Montessori eszközökkel, hogyan képzelhető el egy csendjáték a gyakorlatban és milyen megoldási lehetőségei vannak az egyes életkori szakaszokban. A Süni csoport ,,Hová bújt a matematika?” foglalkozás bemutatóját tekinthették meg videó felvételről. Mindkét napon szakmai előadást hallhattak Montessori Mária életéről, munkásságáról és módszereiről, elveiről. Az eredeti játékeszközöket a gyakorlatban is megismerhették és kipróbálhatták.

20170606-szakmai_nap-2Óvodánk Montessori Szakmai Munkacsoportja igyekezett átadni azokat a tartalmakat, ötleteket, megoldásokat, amelyet a Montessori módszer adhat egy pedagógusnak és gyereknek egyaránt. Mivel óvodánk már 20 éve gyakorolja ezeket az elveket, nem okozott nehézséget beszélni a szakmai tapasztalatainkról, a módszer időszerűségéről, az elért sikerekről, az óvoda-iskola átmenet megkönnyítéséről, a sikeres iskolakezdésről. Helyi Óvodai programunk Montessori pedagógia alapelveire épülő és annak eszközrendszerét magába foglaló, továbbá a Kompetencia Alapú Óvodai Nevelés Elméleti Alapvetéséhez, gyakorlatához és a Zöld Óvoda – Madárbarát kritériumrendszeréhez kapcsolódik. A fenntarthatóság pedagógiája iránt elkötelezettek vagyunk. Óvodánk Montessori pedagógia elvein keresztül valósítja meg a kompetenciafejlesztés sokoldalú feladatait, amelyeket ezen a napon 30 határon túl élő pedagógus is megismerhetett.

A közoktatás változtatásának, megújításának igényeképpen megfogalmazódott és felerősödtek azok a törekvések bennünk, amelyek újraértékelték a nevelésünk feladatait, mert Montessori módszere korunk legfontosabb nevelési problémáihoz nyújthat segítséget. A tudományok gyors fejlődése miatt a mai világban nem a tudás mennyisége, hanem a személyiség formálása, a képességek fejlesztése a legfontosabb. Az integrált nevelés, a kompetenciaalapú programcsomagok, a képességek fejlesztésének előtérbe helyezése jól bizonyítja Montessori pedagógiájának időszerűségét és eredményességét.

Irigykedve csodálták meg Óvodánk gyönyörű udvarát, a gazdagon felszerelt tágas csoportszobákat, az új tornatermet, Ovi-Foci pályát és az Ovi falut.

Távozásukkor programunk címével értettek egyet, hogy ,,Jó itt gyereknek lenni!” Mindannyian tudjuk – ez nem véletlen!

Bakosné Szöllősi Ágnes Montessori pedagógus

Comments are closed.

Keresés
Eseménynaptár
Március  2018
Ke Sz Cs Sz Va
   
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Képtár
2013-oktober-kozlekedesi-het-012 2015-marcius-mindennapok-017 2015-szeptember-jatek_a_csoportszobaban-001 2015-oktober-kozlekedesbiztonsagi_het-006